BABKA CZARNO-BIAŁA ZEBRA

BABKA CZARNO-BIAŁA ZEBRA Dziś podaję kolejny przepis z zeszytu babci. Jest to rewelacyjna wilgotna babka czarno- biała zwana ” Zebrą”. Babeczkę testowałam pierwszy raz. Jest to typ babkin delikatnie wilgotnej.Kolejny raz się nie zawiodłam. Babka bez problemu się udała. Pięknie wyrosła i była przepyszna. Nie zeschła i swoją świeżość utrzymała przez kolejne dni. Babeczkę pieczemy w formie z kominem. Gorąco POLECAM.

BABKA CZARNO-BIAŁA ZEBRABABKA CZARNO-BIAŁA ZEBRA

SKŁADNIKI :

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

2 i 1/2 szklanki cukru

5 jajek

1 szklanka oleju

1 szklanka wody zimnej przegotowanej

cukier waniliowy

cały proszek do pieczenia

 

WYKONANIE :

Jajka dobrze ubijamy z cukrem na sztywno. Następnie dodajemy łyżka po łyżce mąkę oraz proszek do pieczenia ( cały czas miksujemy). Wlewamy olej oraz wodę. Miksujemy. Gdy składniki się połączą wyłaczamy mikser. Masę dzielimy na pół. Do jednej części wsypujemy 3 łyżki ciemnego kakao i mieszamy. Do drugiej części dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, mieszamy.

Blaszkę smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą. Masę przekładamy do tortownicy naprzemiennie 1 łyżka ciemnej masy, jedna łyżka jasnej masy, bądź 3 łyżki ciemnej masy na 3 łyżki jasnej masy.

Babkę pieczemy ok 50-60 mint w temperaturze 160C.

 

UWAGA :

Przy końcu pieczenia co jakiś czas sprawdzamy babkę wykałaczką. Gdy patyczek będzie suchy wyłączamy ją.

 

BABKA CZARNO-BIAŁA ZEBRA GOTOWA. SMACZENEGO:)




Opublikowano 11/11/2016 przez Karolina in category "babki", "Boże Narodzenie", "ciasta czekoladowe

2 COMMENTS :

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.