NAPOLEONKA Z CIASTA PÓŁFRANCUSKIEGO ŚMIETANKOWEGO Z KREMEM

NAPOLEONKA Z CIASTA PÓŁFRANCUSKIEGO ŚMIETANKOWEGO Z KREMEM

Jeszcze parę perełek mi zostało do przetestowania z zeszytu babki 🙂 i bardzo dobrze bo co jeden przepis to lepszy 😀 Dziś prezentuję Wam ” Napoleonkę “. Przyznam szczerze, że jeszcze nigdy jej nie piekłam. Nie przepadam za masą budyniową. Sama nazwa skusiła mnie do wypieku. Dodatkowo krem wykorzystany do ciasta jest kremem półtłustym, który jest przepyszny. Niby konsystencja budyniu a jednak coś innego. Krem bardzo ładnie trzyma się konsystencji, nie wycieka! Płaty ciasta są delikatnie maślane, rozpływają się w ustach. Ciasto przebiło zwykłą napoleonkę! Poniżej podaję przepis na Napoleonkę pieczoną w dużej blaszcze 25cm/32cm.

NAPOLEONKA Z CIASTA PÓŁFRANCUSKIEGO ŚMIETANKOWEGO Z KREMEM

NAPOLEONKA Z CIASTA PÓŁFRANCUSKIEGO ŚMIETANKOWEGO Z KREMEM

SKŁADNIKI :

CIASTO :

450 g mąki

1 i 1/2 kostki masła o gramaturze 250g

6 łyżek gęstej śmietany

2 żółtka

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180C. Składniki łączymy i wyrabiamy z nich ciasto ( w miarę szybko, by nie zagrzało się od rąk ). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół. Połową ciasta wylepiamy dno blachy, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 10-15 min. Ciasto ma się zarumienić. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta.

KREM :

120 g mąki

1 i 1/2 kostki palmy z murzynkiem

4 całe jajka

300 g cukru

0,5 l mleka

cukier waniliowy

aromat waniliowy, bądź laska wanili

 

Mąkę cukier, cukier waniliowy  i jajka mieszamy. Mleko gotujemy. Do gotującego mleka wlewamy masę ( zmniejszamy ogień) i energicznie mieszamy ( uniknie to przypalenia się masy), aż masa zgęstnieje. Wlewamy aromat waniliowy ( jeśli używamy prawdziwej wanili, kroimy ją na pół następnie wzdłuż i łyżeczką ściagamy miąż,  dodając go do masy). Mieszamy. Studzimy masę. Ostudzoną masę ucieramy z margaryną do momentu powstania kremowej masy.

 

WYKONANIE :

Pierwszy blat ciasta smarujemy masą i przykrywamy drugim blatem. Napoleonkę oprószamy cukrem pudrem.

 

UWAGA :

Blaty ciasta są bardzo delikatne, dlatego tak ważne by piekąc je nie były zbyt ciepłe. Jeśli pieczemy je w jednej blaszce, drugi blat możemy na chwilę włożyć do lodówki. Dodatko piekarnik musi koniecznie być dobrze nagrzany. Może się nam zdarzyć, że podczas przenoszenia któryś blat może pęknąć . U mnie z jednym tak się stało. W niczym jednak mi to nie przeszkodziło:) Obsypując Napoleonkę cukrem pudrem, pęknięcie nie będzie widoczne. 

 

NAPOLEONKA Z CIASTA PÓŁFRANCUSKIEGO ŚMIETANKOWEGO Z KREMEM GOTOWA.SMACZNEGO 🙂

 




Opublikowano 26/11/2016 przez Karolina in category "Boże Narodzenie", "ciasta kruche", "ciasta słodkie", "ciasta z kremem", "ciasta z kremem budyniowym

6 COMMENTS :

  1. By Marta on

    Nęci mnie i kusi, ale nie jestem pewna ilości składników – co oznacza ” 250 g i 1/2 g ” ?? Może to jakas pomyłka, czy te pół grama ma jakies znaczanie?

    1. By Karolina (Autor wpisu) on

      Nie to nie pomyłka:) może niezbyt zrozumiale napisałam, chodzi tu o 1 kostkę masła mającą 250g (większość ma 200g) oraz połowę z drugiej o tej samej wadze:))

      1. By Marta on

        Ufff, dzięki 🙂 🙂 🙂
        Chyba nie wyszłaby jak trzeba gdybym dała 250,5 grama tłuszczu 😉
        To będzie idealny wypiek na święta, moja Babcia zawsze piekła kremówkę – bo tak ja nazywaliśmy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.