BABKA MATECZKI

BABKA MATECZKI

Tą babeczkę każda z Was musi koniecznie spróbować! Przepis został wzięty z zeszytu babki, zapisany pod nazwą “BABKA MATECZKI ” (ulubiona babka mamy).Postanowiłam nie zmieniać oryginalnej nazwy:) Jest to babka aksamitnie piaskowa. Smakuje niebiańsko. Zachowuje swoją wilgotność przez wiele dni. U mnie napewno zagości ponownie na Święta Wielkanocne. Babeczka została oblana lukrem. Gorąco polecam.

BABKA MATECZKI

BABKA MATECZKI

 

SKŁADNIKI :

5 jaj

1 szklanka cukru

250g margaryny

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

LUKIER :

1 szklanka cukru pudru

żółtko

sok z 1/2 cytryny

 

WYKONANIE :

Całe jajka ubijamy dobrze z cukrem i cukrem waniliowym -(ok 10min).

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli wsypać do ubitych jaj. Miksować na małych obrotach.

Palmę rozpuszczamy w garnuszku i gorącą wlewamy do masy stale ubijającndo momentu połączenia składników.

Formę ( najlepiej z kominem) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.

Wlewamy masę do formy i pieczemy w 180C ok 40-50min ( do suchego patyczka).

Składniki na lukier ucieramy w miseczce ok 15 min.

Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i oblewamy lukrem.

Babka Mateczki gotowa. Smacznego:)




Opublikowano 26/11/2016 przez Karolina in category "babki", "Boże Narodzenie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.