PIERNIKI ŚWIĄTECZNE

PIERNIKI ŚWIĄTECZNE

Jak zapowiadałam tak zrobiłam:) Podaję przepis na kolejne przetestowane, rewelacyjne pierniki świąteczne. Przepis troszkę inny od poprzedniego. Większy jest przede wszystkim skład więc z podanego przepisu wychodzi Nam dość pokaźna ilość pierniczków. Pierniki są słodkie, mięciutkie w środku, ładnie wyrastają i nadają się do zjedzenia już pierwszego dnia. Powiem szczerze, że oby dwa przepisy są rewelacyjne także, który wybierzecie zależy już od Was. W tym przepisie do dekoracji tym razem wykorzystałam przede wszystkim kolorowy lukier uzyskany dzięki dodatkowi barwników spożywczych. Ja użyłam tych sypkich ale ich nie polecam, wystarczy odrobinkę nieuwagi i całą kuchnię możemy mieć w kolorze np.niebieskim;) .O wiele lepsze są te żelowe.

Wystarczy dodanie ich odrobiny i nasze pierniki mogą zamienić się w prawdziwe arcydzieła. Tym razem do ozdoby użyłam rękawa cukierniczego bo zabrakło mi rewelacyjnego białego kremu dekoracyjnego dr.Oetkera.  http://www.ceneo.pl/41203681#crid=97349&pid=11844.   Zatem było ciężej, już mniej precyzyjnie i o wiele więc miałam później sprzątania. Poniżej znajdziecie przepis na pierniczki, polewę lukrową oraz linki do sklepów, gdzie takie barwniki oraz inne ozdoby możecie zamówić. Zapraszam do lektury 😉

 

Sklepy, które oferują barwniki spożywcze znajdziecie pod poniższym linkiem :

http://www.ceneo.pl/35024286#crid=97344&pid=11844

 

Kolorowe posypki do pierników :

http://www.ceneo.pl/Ciasta_desery_i_dodatki_do_ciast#crid=97345&pid=11844

 

A pod tym adresem znajdziecie różne onne ciekawe dodatki :

http://www.ceneo.pl/Ciasta_i_dodatki_do_ciast#crid=97346&pid=11844

 

 

 

PIERNIKI ŚWIĄTECZNE PRZEPIS :

 

SKŁADNIKI :

2 kg mąki

1/2 kg miodu

1/2 kg cukru

5 jaj

1 i 1/2 kostki margaryny

2 łyżki śmietany 12%

1 przyprawa do piernika

2 łyżeczki sody

2 proszki do pieczenia

3 łyżeczki kakao

 

WYKONANIE :

Miód, cukier, margarynę i kakao rozpuszczamy na małym mogniu. Dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy. Masę studzimy.

Do dużej ( naprawdę dużej ;)) miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Dodajemy jajka i wlewamy naszą stopioną, ostudzoną masę. Wyrabiamy ciasto.

Foremką wykrawamy wzory pierników.

Pierniki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180C ok 8-12min. Do delikatnego zarumienienia się pierniczków.

 

LUKIER :

I teraz w zależności od tego jak chcemy udekorować pierniki, taki musimy zrobić lukier.

Jeśli chcemy udekorować szprycą tylko brzegi pierników, będzie Nam potrzebny gęsty lukier, który z nich nie spłynie. Będzie Nam potrzebne.

1 białko

ok 3 szklanek cukru pudru

Całość ucieramy. Dodajemy cukier bpuder tak długa aż uzyskamy bardzo kęstą masę przypominającą pastę 🙂

Jeśli po udekorowaniu brzegów chcemy jeszcze wypełnić lukrem cały piernik musimy przygotować lukierbardziej płynny. Do przygotowania takiego lukru będzie Nam potrzebne :

1 białko

2 szklanki cukru

kilka kropel soku z cytryny

 

Jeśli chcemyv uzyskać lukier kolorowy, do białego lukru dodajemy troszkę barwnika. Im damy go mniej tym mniej intensywny kolor uzyskamy.

 

 




Opublikowano 26/11/2016 przez Karolina in category "Boże Narodzenie", "ciasteczka", "Uncategorized

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.